AFC 5040

AFC 5040 Csatornamosó és szippantó felépítmény

A tartályos jármű alkalmas az ún. „undort keltő anyagok” (korábbi ADR 6.2 osztály), valamint egyéb, nem aktívan korrozív folyadékok, iszap felszívására, biztonságos közúti szállításra, gravitációs, vagy túlnyomás alatti ürítésére, valamint nagynyomású vízköre csatornák tisztítására.


A tartály

- térfogat: 4500 / 4300 l
A fekvőhengeres duplafalú tartály külső tartályköpenye a csatornamosáshoz szükséges tisztavíz tárolására, míg a belső tartálytér a szennyvíz szállítására szolgál. Az 1700 mm átmérőjű külső szénacél tartályt elöl és hátul sekélydomborítású edényfenekek, míg a külső tartály geometriai közepén elhelyezkedő 1150 mm átmérőjű tartályt - elöl a külső tartály feneke, míg hátul a 4 ponton zárható, teljes keresztmetszetében nyitható fenék zár. A hátsó fenék reteszelése mechanikusan, kibillentése felső forgáspont körül 60°-ban hidraulikus munkahenger segítségével történik. A belső tartály rotációs vákuumszivattyú segítségével a nyitható tartályfenéken lévő NA 100-as töltő-ürítő nyíláson és szívónyíláson keresztül tölthető. A tartály ürítése töltő-ürítőnyíláson keresztül szabad-kifolyással, vagy túlnyomás segítségével végezhető. A töltő és ürítőnyílás zárása 5” pneumatikus munkahengerrel működtetett éktolózár szolgál.
A tiszta víz szállítására és tárolására szolgál a belső tartályt körbevevő külső 4,5 m3 névleges térfogatú víztartály. A kardánhajtású nagynyomású vízszivattyú felfogására szolgáló tartó a segédalváz két főtartója között helyezkedik el. A tartályon egy 300 mm névleges átmérőjű fedél biztosítja a tartály felső töltését. Tisztítására a tartály két oldalán elhelyezett, négyzet alakú fedéllel zárt nyílás gondoskodik. Tűzcsapról történő töltés lehetőségéről a hátsó tartályfenékbe hegesztett töltőcső, míg a túltöltés megakadályozásáról egy túlfolyócső gondoskodik, amely elől baloldalra vezeti ki a vizet. Ennek mérésére egy nyomásmérő manométer szolgál, amelynek csonk kialakítása az ürítő csőből ágazik le. A nagynyomású tömlők tárolására szolgáló tömlődob a hátsó nyitható fenék mögött kerül felszerelésre.
      A dupla kihajtási lehetőséggel rendelkező mellékhajtómű egyik kihajtócsonkjára szerelt hidraulika szivattyú a kompresszort, fenéknyitást, tömlődob hajtását, míg a másik kihajtásra szerelt kardántengely hajtja a nagynyomású vízszivattyút. A nagynyomású vízszivattyú és a kompresszor egyidejűleg is üzemelhet.
- felületkezelés: külső fényezés: RAL ……… sárga színben, kétkomponensű fedőfestékkel
- a belső tartály telítettségét úszógömbös, skálázott szintmutató jelzi
- rögzítés: segédalváz-kerettel. A segédalvázhoz a tartály gumiütközőkön keresztül támaszkodik
- a felépítmény saját tömege: kb.5000 kgA szívótorony

- Az NA 100 tömlővel szerelt szívótorony a jármű tartályának első részében található, és a belső tartályhoz  csatlakozik. Gémszerkezete hidraulikusan forgatható, emelhető, süllyeszthető és hosszirányban kitolható az aknanyílás könnyű elérhetősége érdekében. A gémszerkezet mozgatása a jármű mellől, kézi nyomógombos irányítóval, illetve a kezelődobozban elhelyezett joystickkal vezérelhető.

 

Szükséges tartozékok a felépítményen

 1. Tömlőtartó keret a tömlő számára, és tároló dobozok - a munkagép oldalán (mérete - kb. 3.3 m hosszú, 0.5 m mély, 0.4 m széles) - kérésre felárért rozsdamentes kivitelben is.
 2. NA 100 szívótömlő - 3 x 3 fm.
 3. Nagynyomású DN 25 tömlő dupla acélbetétes
 4. Tankoló tömlő ( 10 fm )
 5. Oldal aláfutásgátló (egyik oldalon felhajtható kivitelben)
 6. Mosópisztoly
 7. 10 fm ½”-os tömlő kézi működtetésű kisdobra felszerelve
 8. Mosófej készlet 

A felépítmény biztonsága

Védőberendezések a szívórendszerben:

 • dupla védelem túltelítés ellen (A túltöltést és a felszívott anyagnak a kompresszorba jutását egy kettős úszógömbös zárelem biztosítja)
 • víz hullámtörő a tartályban
 • zajszint (EU normáknak megfelelő)
 • vákuum manométer a kezelőszerveknél
 • rugóterhelésű biztonsági szelep túlnyomás-határolással
 • vészleállítás hátul a kezelőpultnál
 • megengedettnél nagyobb túlnyomás kialakulását biztonsági szelep akadályozza meg. A folyadéklengéseket a tartály belsejében kialakított hullámtörő mérsékli. A tartály töltése, ürítése rotációs kompresszor segítségével történik. Hajtását a nyomatékváltóra szerelt mellékhajtóműről kapja, hidrosztatikus hajtás közvetítésével. A szívó és a nyomó üzem a forgásirány megváltoztatása nélkül, egy kétállású váltócsap segítségével történik. A kompresszorház belső teréből távozó elhasznált olaját egy olajleválasztó-zajcsillapító gyűjti össze, így az nem szennyezi a környezetet. A tartály belső felületvédelemmel lesz ellátva külső festés nélkül.


Védőberendezések a nyomórendszerben:

 • dupla védelem túltelítés ellen (túlfolyó csonk)
 • szűrőrendszer a nagynyomású szivattyú előtt
 • víz hullámtörőn a tartályban
 • zajszint ( EU normáknak megfelelő )
 • nyomásmérő a kezelőszerveknél
 • biztonsági szelep túlnyomás-határolással
 • vészleállítás a kezelőpultnál
 • pneumatikus nyomásszabályzó szelep
 • szabályozható motor fordulatszám: 700 – 1300 f/min
Vákuumrendszer 
kompresszor JUROP LC 420 (vízhűtéses)
Légszállítás 60 % vákuumnál 720 m3/ó
max. vákuum 90%
üzemi nyomás 0,5bar
erőátviteli módszer hidraulikus
Vízrendszer 
Vízszivattyú PRATISSOLI MS 45
nyomás max. 200bar
szívási térfogat max. 175 l / perc
Működési teljesítmény 80 kW
erőátviteli módszer kardántengely
a dugattyú felépítésében szereplő anyagok kerámia (rozsdamentes acél)
a szivattyú védőrendszere mechanikus túlnyomáshatároló szelep
hidraulikus működtetésű tömlődob DN 15 tömlőhöz (180°-ban kifordítható)
tömlőhossz 120fm
fokozatosan állítható fordulatszám
hidraulikus feltekerés a tömlődobra

Tel: +36 42 525-111            +36 20 296 1120
E-mail: kereskedelem@ajgkft.hu